Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IBM aduce SOA de la concept la realitate

02 Aprilie 2006



Indiferent de piata, flexibilitatea unei companii este data de flexibilitatea sistemului IT. Daca avem in vedere ca majoritatea sistemelor s-au dezvoltat gradual, cu multiple tehnologii si vendori, ajungem la realitatea ca aceste sisteme sunt prea complicate si inflexibile, mari consumatoare de resurse si dificil de schimbat. La dorintele vechi de integrare si flexibilitatea ale companiilor, IBM raspunde cu Arhitectura Orientata catre Servicii, pasul real catre integrare, prin combinarea unor standarde si tehnologii ajunse astazi la maturitate. Succesul unei astfel de arhitecturi incepe cu exploatarea infrastructurii IT deja existente, la care se adauga cunostinte specifice fiecarui sector economic, cele mai bune practici de implementare precum si cele mai bune aplicatii software si servicii de suport. IBM este in pozitia unica de a oferi aceste valori clientilor deoarece investeste in SOA peste 1 miliard de dolari anual, detine peste 300 de patente pe segmentul SOA si are experienta a peste 1000 de clienti dintr-o diversitate de industrii.


IBM gandeste si implementeaza SOA printr-o abordare graduala, in termeni de ciclu de viata (life cycle). Prima etapa este cea de modelare, in care se cristalizeaza cerintele de business si se construiesc procesele de afaceri aferente. Dupa optimizarea proceselor, se trece la etapa de asamblare a serviciilor existente cu altele noi pentru a forma procesele de business. Urmeaza etapa de implementare a acestor procese intr-un mediu securizat si integrat. Ulterior, procesele sunt administrate si monitorizate atat din perspective de business cat si de IT. Informatiile adunate in etapa de administrare ofera feed back-ul necesar pentru imbunatatirea permanenta a proceselor. IBM ofera solutii proprii, distincte si verificate, pentru fiecare dintre aceste etape, precum si SOA Industry Accelerators, colectii de best-practices, ghiduri de implementare si referinte arhitecturale specifice anumitor sectoare economice.


SOA life cycle si solutiile IBM dedicate


Etapa de modelare incepe cu analiza infrastructurii deja existente si a modului in care aceasta poate fi reutilizata. Simultan, se face o modelare a proceselor de afaceri si o definire a indicatorilor de performanta. O definire foarte buna a indicatorilor de performanta, la acest nivel, este vitala pentru etapa finala de monitorizare. Descoperirea unor asset-uri ascunse sau reutilizabile devine facila cu WebSphere Studio Asset Analyzer, in timp de analiza de business si formularea cerintelor folosite pentru modelarea, simularea si optimizarea proceselor de afaceri sunt gestionate cu IBM WebSphere® Business Modeler.


Modelare


  • design-ul serviciilor software asociate si a nivelului de suport necesar
  • stabilirea unei intelegeri comune la nivelul managementului IT si de business, a proceselor si obiectivelor
  • identificarea unui nivel de referinta pentru masurarea performantelor


    In aceasta etapa, sunt create serviciile necesare interatiunii dintre date, sisteme, fluxuri si procese. IBM WebSphere Integration Developer si IBM Rational Application Developer sunt uneltele dedicate integrarii si dezvoltarii de noi servicii si permit asamblarea rapida a solutiilor de business si testarea modelelor propuse. Daca modelul compozit este multumitor, compania poate trece la etapa de implementare.


    Asamblare


  • crearea serviciilor necesare pe baza infrastructurii existente ( ERP sau oricare alta solutie care sustine afacerea )
  • crearea si testare de noi servicii acolo unde nu exista functionalitatile necesare si livrarea acestora pentru procesele implicite
  • orchestrarea tuturor serviciilor pentru atingerea cerintelor de business.


    Pe durata etapei de implementare, este dezvoltat un mediu integrat si securizat in care serviciile specializate asigura interactiunea dintre oameni, procese si informatii.
    La acest nivel, se urmareste schimbul de informatii in sistem, functionarea optima a aplicatiilor, modul de finalizare al oricarei actiuni si derularea eficienta a proceselor. Un real suport ofera IBM WebSphere Process Server, prin controlul executiei tuturor serviciilor Web create in etapele precedente. Mai mult, aplicatia permite orchestrarea programelor individuale dintr-un proces intr-un flux automat. Alte aplicatii disponibile pentru gestionarea acestei etape sunt: IBM WebSphere Enterprise Service Bus si IBM WebSphere Message Broker, IBM WebSphere Portal, IBM WebSphere Extended Deployment etc.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite